Valg av bank blir viktigere når rentekurven svinger opp

For første gang på lenge har Norges Bank varslet en kraftig økning i rentekurven, noe de fleste norske husholdninger vil kjenne på rentekostnaden sin. Dette betyr også at valg av bank kan utgjøre en stor forskjell på bunnlinjen din, og det er nettopp dette vi skal se på i denne artikkelen.

Mange banker er nemlig foretrukne utbytteaksjer, noe som kan gjøre det mulig å delta i verdiskapningen som bankene står for i samfunnet. Her kan det også være lurt å gå for banker av en viss størrelse, da disse aktørene ofte har bedre rom for forhandling enn små lokale sparebanker.

Vi har derfor valgt å trekke frem noen av de største bankene i Norge, da disse tilbyr konkurransedyktige vilkår på lån, men også fordi disse er børsnotert og betaler utbytte. Dette gjør det mulig for aksjonærer og kunder å delta i verdiutviklingen, og på den måten få igjen noen av kostnadene knyttet til boliglånet sitt.

Konkurransedyktige banker i Norge

Kampen om kundene i Norge er tøff, noe som har gjort at privatkunder står sterkere i forhandlingene om boliglånet sitt. Imidlertid kan det i slike tilfeller være lurt å velge en større, børsnotert aktør – da disse ofte har bedre rammer for å tilpasse vilkårene sine. Med dette utgangspunktet er det følgende aktører som er de mest attraktive.

DNB Bank ASA

Den delstatlige norske banken DNB har lenge vært ledende på det norske markedet, og de regnes også som en av de beste utbytteaksjene på Oslo Børs. Derfor kan det være en god idé å ha boliglånet, men også aksjer i en bank som DNB. På denne måten får du litt tilbake fra banken hvert år i form av utbytte, noe som langsiktig kan bidra til nedbetaling av lånet ditt.

Nordea Bank Ab

En annen bank som lenge har hatt en stor markedsandel i Norge er den svensk/finske banken Nordea. Selskapet har lenge vært i utfordrerposisjon mot norske DNB, noe som har gjort det mulig å forhandle attraktive vilkår med banken. Nå er Nordea på en ny offensiv og tilbyr svært konkurransedyktig vilkår for norske boliglånskunder. Nevnte vi at dette også er en av de beste utbytteaksjene blant nordiske banker? Absolutt en vinn-vinn situasjon.

Alternativer til bank investeringer

En fordel med at finanssektoren stiger på økte renter, er at også andre finansielle instrumenter følger etter. Spesielt en sektor har skilt seg fra resten og dette er kryptovaluta. Verdiene på ulike kryptovaluta har hatt en eksplosiv vekst de siste årene, noe som har gjort at mange ønsker å vite hvordan komme i gang med Bitcoin Era. Kryptovaluta og blokkjeder har skapt en rekke formuer de siste årene, og det er forventet at denne utviklingen kommer til å fortsette en god stund fremover. Det er også forventet at DeFi (desentralisert finans) kommer til å få et bedre fotfeste nå som kostnadene knyttet til tradisjonell finansiering i bankene øker sammen med renten. Dermed blir det spennende å se hvordan dette markedet fortsetter utviklingen, og hvilke nye bruksområder som vil dukke opp innen DeFi og kryptovaluta de neste årene.