Forbrukslån – Hva er det?

Endel undrer på hva et forbrukslån er og kort fortalt så er det en lånetype som kan brukes til nær sagt hva som helst. Det er ingen krav eller spørsmål om hva man ønsker å benytte et penger til.

Et forbrukslån er et av de mest populære metodene for oss Nordmenn å låne penger på. Tidligere var det tuklete å dra i banken for å låne penger, nå med dagens teknologiske løsninger kan man søke online.

Kan søkes online via skjema

Man søker enkelt via et online søknadskjema hvor man blir bedt om å oppgi basispersonalia som for eksempel ditt personnummer, beløpet som man ønsker å låne samt hvor lang nedbetalingstid man vil ha.

Forbrukslån - fordeler og ulemperDette skjemaet sendes digitalt til finansselskapet som foretar en kredittsjekk av søkeren. Her sjekker man om søkeren har betalingsanmerkninger eller annet negativt. Dersom alt er i orden med dette så foretar selskapet en vurdering av betalingsevnen til søkeren avhengig av størrelsen på lånet. Dersom alt gir iorden utarbeider selskapet et gratis og uforpliktende tilbud som de sender søkeren vanligvis pr epost.

Etter å ha vurdert tilbudet og funnet vilkår som den effektive renten og gebyrer tilfredstillende fyller man ut låneavtalen. Den ferdigutfylte avtalen kan man signere digitalt med å bruke sin personlige BankID og når selskapet mottar den signerte avtaler er alt klart for å utbetale pengene på konto.

Forbrukslån fordeler og ulemper

Fordeler:

  • Et forbrukslån kan brukes til hva man vil noe som er en klar fordel skulle noe uforutsett skje som gjør at man trenger et tilskudd i økonomien
  • Det er enkelt, hurtig og trygt å opprette et forbrukslån med lite økonomisk dokumentasjon
  • Man har en bestemt nedbetalingsplan pr måned, noe som gjør at man kan planlegge sin økonomi
  • Man kan låne alt ifra så små beløp som 10.000 kroner og helt opp til 500.000 kroner noe som gjør forbrukslån veldig universalt anvendelig.

Ulemper:

  • Dette er jo penger man i utgangspunktet ikke har og ettersom det kan være ganske enkelt å få innvilget et forbrukslån kan det være enkelt å søke litt for mye spesielt om man er ung.
  • I mange tilfeller og spesielt lån uten sikkerhet kan den effektive renten være høy
  • Selskapene opererer med varierende rentenivå avhengig av kredittverdighet, har man således lav kredittverdighet kan det bli dyrt.

Fakta om forbrukslån

  • Man kan ta opp forbrukslån fra man er 18 år og myndig, men for unge personer er det ofte beløpbegrensinger eller liknende. Mange selskap opererer også med høyere aldersgrenser.
  • Man kan søke mellom 10.000 kroner og helt opp til 500.000 kroner hos enkelte finansieringsselskap.