FAQ om forbrukslån

De fleste av oss har hørt om forbrukslån, og mange tenker kanskje på å søke om ett. Før man gjør dette er det smart å være helt sikker på hva det egentlig er, slik at man er best mulig forberedt til prosessen.

Her kan du få svar på noen av de vanligste spørsmål om forbrukslån. Da kan du bli klokere på dine muligheter, og på om det er den riktige løsningen for deg.

Hva er forbrukslån?

Et forbrukslån er – kort fortalt – et lån du kan få uten at banken tar pant i eiendele dine. Det vil si at du ikke trenger stille sikkerhet for lånet. Ved banklån må du vanligvis stille sikkerhet i form av fast eiendom som hus eller bil. Men dette unngår du altså ved et forbrukslån.

Dette gir selvfølgelig en større usikkerhet for bankerne, siden de ikke har en garanti dersom du ikke klarer å nedbetale lånet. Og dette er årsaken til at du ved forbrukslån oftest får en høyere rente enn ved banklån. Men det gjør også sannsynligheten for å bli godkjent større, spesielt dersom du ikke har hus eller annen fast eiendom av høy verdi. Derfor er det for mange et alternativ til vanlig banklån.

Et forbrukslån er også et lån som kan brukes til akkurat det du vil. Det betyr at du ikke låner til noe spesifikt, men selv velger om du vil bruke pengene på en ferie, oppussing, ny elektronikk eller noe helt annet. Slik gir det en større fleksibilitet og frihet enn ved eksempelvis banklån.

Hvor mye kan jeg låne?

Med et forbrukslån kan du som regel låne litt mindre enn med et banklån for eksempel. Dette skyldes igjen at du kan låne uten å stille pant i fast eiendom, og at banken dermed har en større risiko.

Ditt maksimale lånebeløp avhenger av flere faktorer. Først og fremst avhenger det av din økonomi, og på bakgrunn av en kredittsjekk vil långiver vurdere hvor mye du kan låne. Jo bedre økonomi, jo mer kan du låne.

Den andre faktoren er banken. Det er rett og slett forskjell på beløpsgrensen hos de forskjellige selskaper, men ofte kan du søke helt opptil 500.000 kr. uten å stille sikkerhet. Du har også mulighet til å låne ganske små beløp, som kan være helt ned til 5.000 – 10.000 kr.

Hvem kan søke forbrukslån?

I utgangspunktet kan alle myndige personer ta opp et forbrukslån. Men de forskjellige selskaper og banker har ulike krav som må oppfylles, og dette har de for å sikre både deg og seg selv. Ifølge loven kan man nemlig ikke låne ut penger til personer som sannsynligvis ikke klarer å betale ned igjen.

Som regel finner du følgende minimumskrav hos selskapene:

  • Aldersgrense: Den laveste aldersgrensen på forbrukslån er 18 år, men de fleste selskaper har gjerne en minimumalder på 23-25 år.
  • Statsborgerskap: Vanligvis må du være norsk statsborger for å bli godkjent, men i enkelte tilfeller er det nok å ha bodd i Norge de siste 3 årene.
  • Betalingsanmerkninger: Personer med betalingsanmerkninger og/eller inkassosaker kan som regel ikke få et forbrukslån – og bør heller ikke for sin egen skyld.
  • Inntekt: En fast inntekt er et krav hos langt de fleste selskaper, og som regel må inntekten ha en viss størrelse. Her er kravet gjerne rundt 150-200.000 kr. i året.

Det finnes selvfølgelig alltid unntak, men dette er de gjeldende minimumskrav hos langt størstedelen av de banker og låneselskaper som finnes på det norske markedet. Lever du ikke opp til disse vil det være vanskelig å få et forbrukslån, og hvis du blir godkjent er det sannsynligvis til en veldig høy rente.

Hva er en kredittsjekk?

For å få et forbrukslån må banken gjennomføre en såkalt kredittsjekk for å sikre seg at økonomien din er i orden. Dette betyr at selskapet får tilgang til dine kredittopplysninger. Dette inkluderer din adresse, din bruttoinntekt, din skatteligning, næringsinteresser og betalingsanmerkninger.

Ut ifra dette beregnes din kredittscore. Dette er en verdi som beskriver din kredittverdighet, altså hvor sikker banken kan være på å få igjen pengene sine. Denne verdien er basert på adresse, inntekt, alder, betalingshistorikk og mye mer.

Kredittscoren avgjør om du kan bli godkjent, og så har den også en betydning for renten. Jo sunnere økonomi, jo bedre kredittscore, og jo mer fordelaktig lån vil du kunne få.

Slik finner du beste forbrukslån

Nå har du fått svar på alle de viktigste spørsmål om forbrukslån, og du er nå klar til å finne det helt riktige forbrukslånet for deg. Men hvordan gjør du da dette?

Her er det utrolig viktig at du bruker litt tid på prosessen og får undersøkt markedet nøye. Det er nemlig stor forskjell på rente, vilkår og betingelser hos de ulike selskaper, og du kan spare mye penger på å undersøke dine muligheter.

Det anbefales at du finner frem til minst 2-3 relevante selskaper, der du kan leve opp til kravene, og der du kan få ditt ønskede beløp og nedbetalingstid. Heretter sender du inn en uforpliktende søknad til disse, som du får svar på i løpet av kort tid. Da kan du se om du har blitt godkjent, og hvilke priser og vilkår som gjelder for ditt lån.

På denne måten kan du sammenligne dine gratis og uforpliktende tilbud for å velge det forbrukslånet som passer best for deg og dine behov, og som har de laveste samlede kostnader.